NØTTERØY: For fem år siden ble gårdbruker Morten F. Johansen på Nøtterøy beskyldt for å utnytte sesongarbeidere. I dag driver han et mønsterbruk.
Det kan nå også arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen skrives under på etter han besøkte gården, eieren og de litauiske arbeiderne. Ministeren prøvde seg også som erteplukker.
Statsråden kunne se at de 48 sesongarbeiderne fra Litauen er innkvartert i en ryddig brakkeleir med godkjent kjøkken og sanitæranlegg. I riggen er det store oppholdsrom med TV og internett.
Tre gode måltider serveres, og i tillegg er det alltid mat og drikke tilgjengelig utenom måltidene.
For innkvartering og all mat betales arbeiderne 950 kroner uken.
– Det har selvsagt vært et stor økonomisk løft. Jeg har investert over to millioner kroner for å få til en skikkelig og god innkvartering, sier Morten F. Johansen.
Basislønn er 95,50 i timen, men de fleste tjener rundt 120 kroner timen på akkord.
Tungt i 2003
Sommeren 2003 ble samme Johansen rikskjendis som bonden som betalte utlendingene 10 kroner timen!
– Jeg må bare gjenta at dette ble ensidig presentert i media. Utgangspunktet var 10 kroner pluss akkord. Men avlingene var dårlig, og de som jobbet mistet nok motivasjonen, sier Johansen.
Han innrømmer det var tøft den gangen. Han fikk tilnavnet «Tiern».
– Livet var veldig tungt på den tiden, og jeg hadde ærlig talt tanken om å gi opp alt.
Han understreker at han aldri har ønsket å utnytte sesongarbeidere. Derfor har han investert i det mønsterbruk han nå har, og som Arbeidstilsynet syntes statsråden burde se.
Tilfreds minister
Statsråd Andersen ga uttrykk for at han syntes forholdene på gården var bra. Ministeren fra Lardal sa at han skulle ønske alle kunne legge forholdene til rette på en lignende måte.
– Det foregår nok fortsatt en del sosial dumping, men takket være UDI, arbeidstilsyn, fagbevegelse og dere i media har vi kommet langt i riktig retning. I år er det foretatt 216 større tilsyn i landbruket, og det ble 85 anmerkninger. Hvorav de fleste var små anmerkninger. Men det er viktig å jobbe videre. De som driver sosial dumping ødelegger også for de seriøse aktører, sier Andersen som varsler ny tiltaksplan mot sosial dumping for å tette de smutt-hull som fortsatt måtte finnes.
God arbeidsplass
Rolandas Triukas jobber sammen med sine kone på Johansens gård Torbjørnrød. Han kom som arbeider i 2004, og er nå formann.
– Vi trives veldig godt her, og de samme tilbakemeldingene kommer fra mine landsmenn som jobber her. De fleste kommer år etter år. Det ville de neppe gjort om det var noe de var misfornøyde med.
Er det lett å rekruttere arbeidskraft fra Litauen?
– For Torbjørnrød Gård er det ikke nødvendig å søke etter folk. Folk kontakter oss fordi vi har gode forhold og bra lønn. Både jeg og andre utenlandske sesongarbeidere vet at forholdene kan variere veldig her i Norge, men her er det bra. Vi er nå 48 fra Litauen, og de er i alderen 18 til 60 år. Vi har et godt sosial miljø ved siden av arbeidsdagen, sier Triukas.
Stor erteprodusent
Johansens på Torbjørnrød gård er en av Norge største produsenter av sukkererter. De har store arealer rundt på Nøtterøy. Alt blir levert til BAMA Gro.
Det er også investert i busser som frakter arbeiderne til de ulike åkrene. Bussene brukes også i sosial sammenheng i fritiden.
– Hva synes Johansen selv etter alle tiltakene på gården?
– Det føles godt å drive seriøst, og jeg ønsker inderlig at vi kan få tatt knekken på alle dem som driver useriøst, sier Morten F. Johansen.
I Vestfold er det i år mellom 18.000 og 20.000 sesongarbeidere i landbruket. De fleste fra Polen og de tre baltiske statene
Publisert i Tønsbergs Blad fredag 18. juli 2008 kl. 07:00.