Satser på Sukkererter

Spiser du sukkerterter i sommer, er de antakelig dyrket i åkeren til Morten Fevang Johansen på Torbjørnrød gård.

Kjører du de smale skogsveiene fra Brattås barneskole til Holmen, møter du et spesielt syn: En sukkerert-åker på 100 dekar, der plantene støttes av 22.000 staur.
– I høysesongen i slutten av juli er plantene omtrent to meter høye, men foreløpig er de ganske beskjedne, forteller bonde Morten Fevang Johansen (32). Han legger til at plantene vokste hele seks centimeter i løpet av det siste døgnet med finvær.
Johansen er en mann med «gjør-det-selv»-ånd. Sine første rekker med sukkererter plantet han allerede som niåring, da han jobbet for en bonde på Borgheim. Starten på dagens åker på Holmen var da Johansen var i konfirmasjonsalderen. Med egne hender plukket og pakket han sukkererter for salg på Tønsberg torg. I dag er produksjonen i større skala.
– Nå selger jeg 80 tonn i året. De fleste sukkerertene man kjøper i dagligvarebutikkene om sommeren kommer fra jordene mine, hevder bonden.

Få i Norge

Han er en av få i Norden som dyrker sukkerter. Det meste av produksjonen foregår i Afrika og Sør-Amerika. 
I høysesongen har Fevang Johansen nærmere førti arbeidere fra Litauen i sving. Alt arbeid gjøres nemlig fremdeles for hånd. Et eget pakkeri er bygd på eiendommen.
– Det er mye arbeid med sukkererter, men det er hyggelig å ha så mange greie folk å jobbe med. Dessuten er det ganske avslappende utenom sesongen, som varer fra juli til september, sier Johansen.

Gode forhold på Nøtterøy

Selv om sesongen for dyrking av sukkererter ikke er så lang i Norge, er jorda på Nøtterøy godt egnet. 
– Det er veldig fine klimatiske forhold her. Fint sommervær, med cirka tjue grader og sol, er ypperlig. For varmt eller for mye regn er skadelig for avlingene. Dessuten får sukkerertene bedre tid til å utvikle seg her enn mange andre steder, opplyser Morten Fevang Johansen. 
Han er selvsagt fornøyd med hvordan den yngre generasjonen i stadig større grad trykker sukkerertene til sitt bryst, blant annet i wok-retter.

Det er mye arbeid med sukkererter, men det er hyggelig å ha så mange greie folk å jobbe med
Morten Fevang Johansen

Publisert onsdag 22. juni 2005 av Tønsbergs Blad – Magnus Erlingsen

Translate »